lördag 20 juli 2013

Om olika anställningsförhållanden


En personlig assistent kan vara anställd av den assistansberättigade själv, ett företag, ett kooperativ eller kommunen, beroende på vad den assistansberättigade önskar.

Den personliga assistenten är knuten till en specifik individ och det är individen själv som bestämmer vem denne vill ha som personlig assistent.

Det är också olika hur mycket den assistansberättigade sköter av sin assistansadministration. En del lämnar över näst intill all administration till arbetsgivaren för de personliga assistenterna medan andra sköter det helt på egen hand.



Antalet personer som är anställda hos varje enskild person varierar likaså utifrån såväl antalet beviljade assistanstimmar som tycke och smak.

Schemat för den personliga assistenten varierar också kraftigt. Allt beror således på vem den assistansberättigade är och hur denne lever sitt liv.

Begreppet att leva ett liv likt andra, eller om det nu är att leva olikt andra, betyder att man ska kunna bo där man själv vill, att handla det man själv vill, att ha och utföra de fritidsintressen man själv vill, att bilda familj om man vill det och, inte minst, att ha ett arbete.

Men det innebär inte att man har större rätt än övrig befolkning till dessa saker. 

Det handlar om att villkoren för att uppnå detta ska vara likartade för alla samhällsmedborgare och att såväl rättigheter som skyldigheter ska vara samma. Dit har samhället inte riktigt kommit, men den personliga assistenten är en viktig länk i den kedja av olika möjliggörare som bär oss dit.

Eller som en av de intervjuade personerna uttryckte det: "Assistansen gör att jag är någon att räkna med."

Idag är de allra flesta av de forna institutionerna, där de med de största funktionsnedsättningarna fick leva, ett minne blott. Tack vare de personliga assistenterna kan de flesta personer med funktionsnedsättning bo själva eller med sina familjer. De kan handla och göra det de vill och har råd med.

Det finns dock ett område som den personliga assistansen inte verkar haft en större genomslagskraft inom: arbetet. Det finns siffror, några år gamla förvisso, som talar för att det enbart är cirka sju procent av alla assistansberättigade personer som arbetar på den reguljära arbetsmarknaden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar