fredag 22 november 2013

Dokumentationsskyldighet?

Finns någon dokumentationsskyldighet för en personlig assistent? I lagstiftningen sägs inget om detta. Men det är självklart att viktiga omständigheter som framkommer i verksamheten vid s.k. faktiskt handlande, när ett myndighetsbeslut väl har fattats, kan behöva antecknas.

Med faktiskt handlande menar man alltså allt som görs efter det att ett assistansbeslut fattats, d.v.s. hur man genomför beslutet genom den dagliga assistans som ges.



De flesta av dessa anteckningar görs sannolikt av andra än assistenterna i brukarens akt utifrån det avtal och den överenskommelse om arbetsfördelning som tecknas med kommunen eller den privata assistansanordnaren.

Vad kan en personlig assistent behöva anteckna? En brukare kan t.ex. begära något som en annan assistent i arbetslaget senare kan behöva få veta och som behöver antecknas för att inte bli bortglömt.

Anteckningar kan också behöva göras då en brukare plötsligt och oväntat blir sjuk eller har egna synpunkter på hur verksamheten bedrivs. Dessa anteckningar förs i vissa fall tillfälligt som dagliga arbetsanteckningar som kastas efterhand som de inte längre behövs.

I andra fall kan de behöva överlämnas till chefer eller andra inom kommunen/företaget, eftersom de kan vara av betydelse och leda till ändringar i avtal och överenskommelser. Hur en assistentgrupp antecknar, vad som kan behöva antecknas och vad av detta som senare ska överlämnas till chefer etc. är en viktig fråga för varje chef att informera om.

Och dokumentationen ska ske öppet med stor rätt till insyn för brukaren själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar