tisdag 6 augusti 2013

Att förvalta ett ansvar för sitt eget liv

Utgångspunkten för all personlig assistans måste vara att alla människor har ett ansvar för sitt eget liv oavsett om de har ett funktionshinder eller ej. 

Ibland kan man behöva assistans med att förvalta detta ansvar. Ta till exempel Kalle. Han har en lindrig utvecklingsstörning men har ändå fått ett styrelseuppdrag i den lokala bowlingklubben.

Visserligen kan han behöva assistans med att hålla reda på sammanträdesdatum, men styrelseuppdraget är hans eget ansvar.


Alla assistentjobb skiljer sig åt beroende på vilken assistans som efterfrågas. I en del assistentjobb kan det krävas att man tar ett långtgående ansvar och många egna initiativ.

I andra fall ska man kanske bara vara händer och fötter. Huvudsaken är att man vet vad som förväntas av en.

Precis som i alla andra jobb är det därför nödvändigt att få så mycket information som möjligt för att man ska kunna göra en bra arbetsinsats och känna sig trygg.

Man måste få veta var gränsen mellan ditt och mitt ansvar går.

Arbetsledare kan tyvärr ibland missa att lämna den informationen. Ibland verkar det till och med som om de tror att assistenterna ska kunna gissa sig till sina arbetsuppgifter.

Men det går ju inte i praktiken. Assistenter med telepatisk förmåga förekommer bara i undantagsfall. Därför gäller det att berätta vad man behöver assistans med.

Det är också viktigt att assistenten vågar fråga efter mer information när han eller hon anser sig behöva det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar