lördag 7 september 2013

Förslag på yrken och branscher för funktionshindrade


Tack vare den personliga assistansen är det möjligt att ha många olika typer av yrken. Assistenten kompenserar det som den anställde inte själv klarar av rent praktiskt och det hela handlar mest om att man som assistansberättigad anställer rätt personer.

I teorin skulle det därför kunna hävdas att det fungerar utmärkt att arbeta som pilot, kirurg, takläggare eller personlig assistent som assistansberättigad, vilket också några av de intervjuade gör.

Andra hävdar att det i praktiken är annorlunda eftersom man i sådana fall hamnar i diskussionen om vem som faktiskt gör jobbet. Det kan i och för sig förhålla sig på det sättet att man som assistansberättigad har den finmotorik som krävs för att operera eller den fysiska kapacitet som krävs för att flyga en jumbojet.

Då är det en annan sak. Men i övrigt får man antagligen försöka hitta ett alternativ.

Kanske fungerar det att bli flygledare istället? Eller arbetsledare för takläggare eller personliga assistenter? Det går kanske att byta ut kirurgin mot forskning inom medicin?

Oavsett vilken av de ovanstående inställningarna till hur och till vad man kan använda den personliga assistansen inom ett arbete har de som blivit intervjuade valt yrken utifrån att de ska kunna utföra det mesta själv.

De som redan hade ett arbete före en skada eller sjukdom har anpassat sina arbeten efter sina nya förutsättningar. Deras yrkesval har således på ett eller annat sätt blivit påverkade av deras funktionsnedsättning.

Jag tror man skapar sina intressen efter vad man faktiskt kan utföra också ... Lite grann i alla fall, inte bara, men ... Hade jag inte varit funktionshindrad skulle jag kanske bli läkare, hjärnkirurg, men jag vet ju redan att jag inte kan det så därför tänker jag ju inte ens på det.

För dem som intervjuats i boken har personlig assistans varit en förutsättning för att kunna delta på arbetsmarknaden. För andra kanske det snarare skulle bli ett hinder att ha med sig en utomstående person på sitt arbete. Det beror helt på hur funktionsnedsättningen ser ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar